Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2012.03.28

A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és iskolánk könyvtára jóvoltából tanulóink október és március hónapban érdekes programon vehettek részt.

Október 11-12-13-án a hatodik, hetedik és nyolcadikos gyerekek látogattak el a Debreceni Református Kollégium könyvtárába. Először tájékoztatást kaptak a kollégium történetéről, a régi kollégiumi életről, és a könyvtárról. Az érdekes előadást korabeli képek vetítésével színesítették. A kisebbek márciusban látogattak el ide, ők az iskolatörténeti kiállításon ismerkedhettek a kollégium történetével. Az olvasóteremből az Oratóriumba vezetett útjuk. Beülhettek azokba a padokba, amikben az 1849-es országgyűlés vezetői kimondták a Habsburg-ház trónfosztását. Az Oratórium folyosóján gyönyörű freskók ábrázolják az országgyűléssel és szabadságharccal kapcsolatos eseményeket, valamint a kollégium épületét, és az 1802-es nagy tűzvészben lángoló könyvtárat. Itt található a könyvtár is ősrégi könyveivel. A nagyon szép terem párhuzamos helyiségeiben gyönyörű kötésben megszámlálhatatlan értékes kötet látható.

A kollégium ódon falai után a Megyei Könyvtár XXI. századi épületébe érkeztek. Itt Sipos Andrea, a könyvtár munkatársa kalauzolta a csoportokat. A gyerekkönyvtár Szivárvány termében érdekes és mozgalmas vetélkedővel fogadta a bagosi gyerekeket. Persze volt segítség bőven, hiszen a gyerekrészleg polcain legalább háromszor több könyv van, mint a mi kis könyvtárunkban. A szemfülesek az internet segítségével akarták megtalálni a helyes válaszokat. A csapatok ügyesen keresgéltek. A helyesen megoldott feladatsorért jutalom is járt.  Vesztes nem volt, mert mindenki új ismeretekkel gazdagodhatott. Ezt követte egy séta a könyvtárban. A földszinten található még a médiatár és olvasóterem. Az első emeletre érkezve az idegen nyelvi részre és a felnőtteket kiszolgáló hatalmas könyvtárba pillanthattak be. Legfelül az olvasóterem nyugodt, csendes körülményekkel várja az olvasni, dolgozni vagy tanulni vágyókat. Mellette van a helytörténeti részleg. Itt még régi hajdúbagosi fotókat is lehet találni.

Ezeken a délutánokon a könyvtár dolgozói megmutatták, hogyan használják az olvasók az egyes részlegeket. Mit, hol találhatnak meg? Hogyan keressék? Nagyon kedvesen és türelmesen fogadták a nem éppen csöndes csoportokat. Ezúton is köszönjük a lehetőséget, hogy tanulóink megismerhették Debrecen két legjelentősebb könyvtárát. Eljuthattak a papirusztól a számítógépek világába.

 

 

Sajtóinformáció

MÉLIUSZ JUHÁSZ PÉTER KÖNYVTÁR Debrecen, 2013. 08. 15.

Együtt értük, együtt velük

Az ifjúság olvasáskultúrájának fejlesztésére kidolgozott második eseménysorozatának végére érkezett a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár. Az új módszereket alkalmazó 22 féle csoportos foglalkozás két iskolai félévben nyújtott fejlődési lehetőséget különböző korcsoportú gyermekek számára. Az „Együtt értük, együtt velük 2.” elnevezésű programban 11 nevelési-oktatási intézmény tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatását tűzte ki célul, amelyben összesen 218 foglalkozást valósítottak meg tíz hónap alatt.

___________________________________________________________________________

Az „Együtt értük, együtt velük 2.” - TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0250 számú, Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában - programsorozat az Új Széchenyi Terv közel 23 millió forintos pályázati támogatásával valósult meg.

A fiatalok körében kedvelté vált, három éve elkezdődött programsorozat második részének ifjúságfejlesztő szabadidős alkalmai a Méliusz Juhász Péter Könyvtárral hosszú távú együttműködésben lévő partnerszervezetekkel valósultak meg. Debrecenben az Abigél Többcélú Intézmény, a Bolyai János Általános Iskola, a Hallássérültek Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézménye és a Vegyipari Szakközépiskola, a hajdúbagosi Irinyi József Általános Iskola Sinay Miklós Tagintézménye, és Berettyóújfaluban a József Attila Általános Iskola EPSZ ifjúsága, valamint a Vass Jenő Óvoda és Bölcsőde öt tagintézményének óvodásai voltak részesei a sokszínű eseménysorozatnak.

A közreműködő intézmények sora mutatja, hogy sokféle környezetből, más-más korosztályból, különböző képességekkel és előismeretekkel kerültek könyvtár közelbe a fiatalok. A program egyaránt szolgálta a gyerekek nevelésének és oktatásának támogatását, valamint a sajátos nevelési igényű gyerekek felzárkóztatását, továbbá, a tehetségek képességeinek kibontakoztatását. A különféle érdeklődés szerint kialakított interaktív mese- és kézműves foglalkozások, dráma-, matematika-, földrajz és történelem szakkörök, a könyvtárlátogatások, játszóházak, témanapok, vetélkedők hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatalokban minél korábban kialakuljon a kulturális érzékenység.

A gazdag tartalommal összeállított foglalkozások valamennyi résztvevő számára hasznosnak bizonyultak az ifjúság tanulási módszereinek és a kommunikációs képességének fejlesztésében és nem utolsó sorban a pályaorientáció segítésében. A könyvtár használatának megismerésével újabb és gyorsabb tanulási technikákat sajátíthattak el, internetkeresőket, érdekes oldalakat fedeztek fel a web határtalan világában. A szakköri foglalkozásokon a diákok játékos formában fedezhették fel az adott téma sokszínűségét, alkalmuk nyílt az iskolai tananyagon túlmutató érdekességek feldolgozására, izgalmas feladatok megoldására. A szabadidő hasznos és élvezetes módon történő eltöltésének újabb módjaival ismerkedtek meg, az új közösségekben maradandó élményeket szereztek, új barátokra találtak.

További információ: Szabó Istvánné, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, telefon: 52/502821

 

A mappában található képek előnézete Könyvtárlátogatás

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.