Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kerékpáros kirándulás

2014.10.14

A TÁMOP3.1 pályázat keretében kerékpáros kirándulást terveztünk Hosszúpályiba, a Bődi István Falumúzeumba. Mivel még nem voltunk ilyen hosszú úton kerékpárral, alaposabban fel kellett rá készülnünk. Először is megterveztük az útvonalat a Google-Map segítségével. Számbavettük, hogy milyen utakon, milyen közlekedési körülmények között fogunk odaérni. Nemcsak magunkat (öltözet, enni- és innivaló, kis hátizsák, láthatósági mellény) készítettük fel az útra, de kerékpárjainkat is. Most derült ki, milyen feltételeknek kell megfelelni azoknak, hogy a közúton közlekedhessünk vele. Hát ...! Volt mit javítani a kormányon, féken, lámpán, nyergen, pedálon, stb. Ebben nagy segítségünkre volt Bíró Pista bácsi, az iskola karbantartója. Ő volt az, aki még biztonsági ügyeletet is tartott, amíg mi kerekeztünk oda-vissza. Az ördög nem alszik, soha sem lehet tudni. De szerencsénk volt: sem műszaki, sem más probléma nem adódott az út során.

Előzetesen arról is tájékozódtunk, hogy mit fogunk ott látni. Összehasonlítási alapunk már volt, mivel már mindnyájan jártunk a bagosi Élő Tájházban, ahol hasonló kiállítással már találkozhattunk.

Mivel az út sem nézett ki olyan rövidnek, mi magunk pedig gyakorlottnak, az út előtt csináltunk egy próbatúrát is Hajdúbagoson. Ebben Németh Vilmosné, Irénke néni segített bennünket, aki az élre állt és diktálta a tempót. Már ezen a próbán kiderült, kinek kell alaposan felfújtatni a biciklijét, kinek kell magasabbra-alacsonyabbra venni a nyergét, kinek kell még a biciklijét is másikra cserélni. Mivel nem rendelkezett mindenki üzemképes biciklivel, az iskola ajándékba kapott eszközeit is felhasználtuk.

Szombaton reggel izgalommal vegyes érdeklődéssel találkoztunk a tornateremnél az induláshoz. Mivel mindenki viszonylag pontos volt, azonnal elindultunk. A falubeliek csak nézték, hova megy ez a különleges kis csapat. Az út során megismerkedtünk a Hajdúbagos és Hosszúpályi közötti határrészekkel is. Hosszúpályiban kipróbálhattuk a kiépített kerékpárutat, mivel ilyen községünkben nincs. A múzeumban az egyik munkatárs röviden tájékoztatott bennünket, majd osztályfőnökünk irányításával alaposan megismerkedtünk régmúltunk tárgyi emlékeivel: a lakóházak berendezéseivel, a jellegzetes növényi kultúrákkal. Később a múzeum pihenőrészén elfogyasztottuk a magunkkal hozott elemózsiát, s játszottunk a szomszéd kis kutyájával is. A visszautunk is jól sikerült, mivel igazi gyönyörű napsütéses őszi időben tehettük meg azt a tizenegynéhány kilométert. Mire hazaértünk, már elharangoztak, így nagyon jól esett az alapos testmozgás utáni ebéd.

Az ötödik osztály és Németh Vilmos osztályfőnök

 

A mappában található képek előnézete Kerékpáros kirándulás

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.